Završen projekt razvoja propanske dizalice topline s naprednim sustavom odleđivanja isparivača

Nakon 34 mjeseca uspješno je završen projekt 'Istraživanje i razvoj dizalice topline zrak-voda s prirodnom radnom tvari i naprednim sustavom otapanja isparivača.'

Projekt poznat i pod kraticom ecoDT, čiji je nositelj bila tvrtka Frigo Plus, a partner Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu time je došao svojem kraju. Projekt je ostvaren u sklopu poziva ERDF - Povećanje razvoja novih proizvoda koji proizlaze iz aktivnih istraživanja i razvoja - Faza II (KK.01.2.1.02.0132). Ukupno trajanje projekta bilo je 34 mjeseca, pri čemu je industrijsko istraživanje trajalo je 17. studenoga 2020. - 30. rujna 2022., dok eksperimentalni razvoj traje 17. kolovoza 2022. - 30. rujna 2023. godine.

U posljednja 34 mjeseca u malom mjestu pokraj Zagreba stručnjaci tvrtke Frigo Plus u suradnji sa znanstvenicima i istraživačima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu neprestano su radili na projektu pod kratkim nazivom ecoDT. Iza te kratice krije se puni naziv projekta: 'Istraživanje i razvoj dizalice topline zrak-voda s prirodnom radnom tvari i naprednim sustavom otapanja isparivača.' Radi se o projektu s iznimnom važnosti za hrvatsku znanost i gospodarstvo jer velike dizalice topline koje kao radnu tvar koriste propan (R 290) i koje imaju napredan sustav odleđivanja isparivača (čije zaleđivanje predstavlja veliki problem u praksi) u svijetu danas nudi svega nekoliko proizvođača. Nove serije proizvoda, laboratorij i laboratorijski postavi u cijelosti su rezultat domaćeg iskustva, znanja i tehnologije, čime je uspjeh još veći.

Projekt je bio sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostvareni su sljedeći rezultati:

  • razvoj ispitne psihrometrijske sobe za laboratorijsko ispitivanje dizalice topline
  • razvoj više serija dizalica topline zrak - voda s prirodnom radnom tvari R 290
  • izvedba dva pilot-postrojenja za ispitivanje dizalica topline u relevantnom okruženju: na FSB-u i u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima.

Završna radionica projekta bila je prigoda za prisjetiti se svega što je ostvareno, ali i za predstavljanje novih rješenja zainteresiranoj stručnoj javnosti. Nakon uvodnih riječi koje su održali dekan FSB-a, prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dipl. ing. i predsjednik Uprave Frigo Plusa Toni Grubišić, dipl. ing., uslijedilo je izlaganje o razvoju serija dizalica topline koji je održao Pavao Jerković, mag. ing. mech., član Uprave i tehnički direktor tvrtke. Kako je ostvarena psihometrijska soba za ispitivanje u laboratorijskim uvjetima prikazao je Dino Miše, mag, ing. mech., dok je primjer suradnje u operativnom okruženju, u TŠRB-u u Vinkovcima predstavio Davor Savić, dipl. ing. Pred kraj okupljenima se obratio prof. dr. sc. Vladimir Soldo, dipl. ing. s FSB-a koji je upravo na tom hvalevrijednom primjeru pojasnio važnost suradnje akademske zajednice i gospodarstva.